diumenge, 10 d’octubre del 2010

SOFTWARE I HADWARE ADAPATAT A L'EDUCACIÓ ESPECIAL

En aquesta entrada podrem observar els tipus de programes i maquinaria que hi han sobre les diferents discapacitats:
  • DISCAPACITAT COGNITIVA
La maquinaria utilitzada per treballar amb alumnes que presenten aquest tipus de discapacitat està molt relacionat amb: adaptacions del teclat, commutador i interruptors, control ambiental, digitalitzador de veu, línia de commutadors, lector òptic de targetes, teclat de conceptes, sintetitzador de veu, pantalla tàctil i reconeixement de veu.

Pel que fa al sosftware:

  • SOAL: (Sistema Orientat a l'Aprenentatge de la Lectura - Escriptura) molt útil per als nens amb Síndrome de Down. S'utilitza per aprendre a llegir i a escriure i com a eina bàsica s'utilitza un PC. També pot ser molt útil per a nens sense aquesta minusvalidesa psíquica. El programa es pot descarregar i és gratuït.
  • Boardmaker és un programa que conté més de 3000 Símbols de Comunicació (PCS) en forma de dissenys gràfics en bitmap. ( cliqueu sobre la imatge per descarrega el programa Boardmaker)

  • DISCAPACITAT AUDITIVA:
Els discapacitats auditius també s'han vist beneficiats per l'aparició d'una sèrie de programes que els permeten tenir accés a través de l'ordinador a una sèrie d'activitats encaminades a poder comunicar-se amb els demás.Como maquinari: digitalitzador de veu, lector òptic de targetes, teclat de conceptes, sintetitzador de veu i pantalla tàctil.

Alguns programes molt interessants:
  • Globus: Es tracta d'un visualitzador fonètic. A través de la utilització del micrócono de l'ordinador, és possible visualitzar el so de diferents maneres i fer petites activitats d'imitació dels sons emesos pel professor (ritme, intensitat ...), o de competir amb l'ordinador, emetent en un senzill joc de carreres. El programa ha estat creat pel Projecte Fressa.
  • Speech Viewer III - IBM: es tracta d'una eina que transforma paraules o sons parlats en atractius gràfics. Així mateix, incrementa l'efectivitat de la teràpia de llenguatge i parla en les persones que presenten problemes de llenguatge, parla i audició. Està dissenyat per ajudar a persones que tinguin alguna discapacitat, principalment de parla, llenguatge i auditiva, paràlisi cerebral, retard mental, dany cerebral.
  • Baldi: es tracta d'un Tutor Virtual per Aprendre a Parlar. Està dirigit a nens que presenten greus problemes de sordesa i que volen aprendre a parlar amb normalitat. El programa i tot el relacionat amb la seva aplicació estan en anglès.
  • La Fundació Sense Barreres de Comunicació, ens presenta elPequeabecedario. Es tracta d'un programari educatiu destinat als nens més petits, amb edats compreses entre els 3 i els 6 anys, amb la finalitat reforçar l'adquisició d'un primer vocabulari; "cada paraula té el suport visual d'animacions i traducció a llengua de signes i lectura labial ". Està concebut per introduir els més petits en el món de les paraules, al mateix temps que és una ajuda per iniciar-los en la informàtic.


    • DISCAPACITAT VISUAL:

    • Xtra 7.1: Es tracta d'un programa magnificador de pantalla compatible amb el sistema operatiu Windows XP. Està dissenyat per a persones amb baixa visió, ja que engrandeix la mida dels programes en Windows i simultàniament reprodueix en veu sintetitzada els textos per la targeta de so de la PC.
    • Home Page Reader 3.0: És un navegador d'Internet que aprofita la capacitat de parla de Via Voice Outloud (Text to Speech) d'IBM per poder sintetitzar la veu juntament amb Windows Explorer Home Page Reader permet a les persones cegues o amb debilitat visual utilitzar l'Internet sense dificultat. Per les seves característiques converteix la informació que apareix en el monitor en text audible, facilitant la lectura de pantalles completes, paràgrafs, oracions, paraules i lletres.
    • Open Book: Ruby Edition 4.0: Permet l'accés parlat a internet per a persones cegues i amb debilitat visual.
    • JAWS per a Windows 3.7: lector de pantalla per a un complet control del sistema i les aplicacions de l'ordinador especialment dissenyat per a persones cegues i amb debilitat visual.
    • ConPalabras és un plug-in que permet que les pàgines web parlin. Permet sintetitzar missatges continguts en la pàgina HTML o fitxers VoiceXML remots.

    • DISCAPACITAT FÍSICA:

    La utilització d'alguns d'aquests programes poden ser controlats per l'escàner o pel ratolí, per això els ordinadors compten amb uns commutadors que permeten als deficients motòrics utilitzar-lo com instrument educatiu insubstituïble tant per als aprenentatges escolars com per al joc. Com maquinari es pot utilitzar el teclat de conceptes, digitalitzador de veu, emulador de teclat, adaptacions al teclat, sintetitzador de veu, etc

    • Plaphoons: Aquest programari està pensat per ser utilitzat com un comunicador i editor de plafons de comunicació. És ideal per a ser utilitzat per persones amb discapacitat motòrica que no poden comunicar-se mitjançant la veu. (cliqueu sobre la imatge per dascarregar el programa)
    • Passa pàgines: Permet la visualització i lectura de llibres a través d'un teclat que funciona per escaneig automàtic i activació per commutador. Pot també ser activat per un so captat per un micròfon.
    • AccessDOS: Facilita a les persones amb discapacitats de moviment o auditives l'ús del teclat i el ratolí.
    • ViaVoice: Amb aquest programa es pot controlar l'ordinador amb la veu sense tocar ni el teclat ni el ratolí amb els dits
    • Comunicador Morse: Facilita la comunicació de persones amb fortes discapacitats motores. A través d'aquest comunicador poden escriure a la pantalla de l'ordinador, parlar, jugar i controlar alguns elements de l'entorn (portes, finestres, televisió, llit, etc.).Com a canal de comunicació utilitzen l'alfabet Morse.http://www.a2000.es/sbc/mn/mnPequeAbc.htm

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada